logo epuma U bevindt zich op de site van de « Verenigde Protestante kerk » van Montpellier en omgeving, een protestantse gemeente die het evangelie van Jezus Christus verkondigt samen met andere gemeentes in de regio. Wij proberen zichtbaar te zijn op allerlei fronten, we belijden ons geloof tijdens kerkdiensten maar we organiseren bijvoorbeeld ook conferenties en zijn actief in sociaal werk.

In 2013 zijn de lutherse en de gerefomeerde/hervormde kerk van Frankrijk gefuseerd: de Nationale Unie van Protestantse kerken (EPUdF) was een feit. Sinds die tijd is de naam van onze locale kerk veranderd van « Eglise réformée de Montpellier » in « Eglise Protestante Unie de Montpellier et Agglomération (EPUMA) ». De Unie van Protestantse kerken van Frankrijk is een protestants christelijke kerk die voortkomt uit de Reformatie van de zestiende eeuw. Onze kerk telt 250 000 kerkelijk meelevenden in meer dan 450 gemeentes over het hele land verspreid.

De lokale kerk in Montpellier en omgeving maakt deel uit van een regionale structuur die zeer uitgestrekt is en 80 plaatselijke gemeenten telt in de volgende departementen: Pyrenées Orientales, Aude, Herault, Gard, Aveyron en Lozère.

Onze kerk richt zich niet alleen op haar eigen kerkleden ; we gaan graag het gesprek aan met andersdenkenden. We hechten veel belang aan het onderhouden van relaties met andere gelovigen. We strijden met hen voor een wereld waarin gerechtigheid en vrede de boventoon voeren : een wereld waar iedereen zijn mening kan geven en er respect is voor elkaar.

Onze kerk erkent de vrouw in het ambt; alle ongeveer 500 dominees van onze kerk hebben theologie gestudeerd aan de Protestantse Theologische Faculteit in Parijs of Montpellier. Met het voltooien van deze studie is het mogelijk dominee te worden van een gemeente of een bijzondere opdracht te vervullen binnen de nationale of regionale kerk zoals het werken met jongeren, in de sociale dienstverlening of in ziekenhuis of gevangenis als geestelijk verzorger.

Ons motto luidt: « libres et responsables » : vrij en verantwoordelijk.

We zijn vrij want wie we ook zijn, wat we ook gedaan hebben, Gods genade is ons gegeven en deze bevrijdt ons. Wij geloven dat Jezus in de wereld is gekomen, niet om te oordelen maar om ons te bevrijden. God beoordeelt ons niet op onze werken, Hij neemt ons zoals we zijn met onze fouten. Wij staan actief in de wereld, niet omdat wij God liefhebben, maar omdat Hij ons heeft liefgehad.

We zijn verantwoordelijk want het is niet aan een ander om beslissingen te nemen over wat wij moeten denken. We zijn altijd zelf verantwoordelijk over onze eigen gedachten. Deze vrijheid die wij hebben ondervonden in onze persoonlijke relatie met Jezus Christus heeft er toe geleid dat wij actief in de wereld staan.

Wilt u meer weten over onze kerk dan kunt u contact opnemen met: Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser. (04.67.72.36.59/06.49.85.65.38).